Bedrijfsfietsen: de fiscus betaalt mee

Een kwart van de Belgische werknemers woont op 5 kilometer of minder van het werk – een afstand die met een gewone fiets vlot te overbruggen is. Nog eens een kwart woont tussen 5 en 10 kilometer van het werk, en dat wordt ook voor ongeoefende fietsers een haalbare afstand met een elektrische fiets. Bedrijven die hun personeel willen aanmoedigen om de fiets te nemen, krijgen van de fiscus een duwtje in de rug. EBS BVBA begeleidt uw bedrijf van A tot Z bij het realiseren van het ideale fietsplan.

Go Down
Scroll
Scroll

Fiscaal voordeel

Sinds 2009 geldt het gebruik van een bedrijfsfiets op fiscaal vlak als een vrijgesteld voordeel voor de werknemer of bedrijfsleider. Anders dan bij een bedrijfswagen waar de gebruiker belast wordt op een voordeel van alle aard, ‘kost’ de bedrijfsfiets dus niets aan de gebruiker. De belangrijke voorwaarde daarbij is wel dat de fiets effectief wordt gebruikt voor het woon-werkverkeer. Of diezelfde fiets daarnaast ook voor privégebruik mag dienen, speelt geen rol. De terbeschikkingstelling van een fiets mag bovendien gecombineerd worden met een fietsvergoeding (tot 0,23€) en een bedrijfswagen.

Fietsvergoeding

Een werkgever mag zijn fietsende personeelsleden belonen met een fiscaal en sociaal vrijgestelde vergoeding van 0,23€ euro per werkelijk afgelegde kilometer. Hiervoor mogen enkel de reëel gereden woon-werkverplaatsingen en professionele verplaatsingen (bijvoorbeeld klantenbezoek) gerekend worden. Een verklaring op erewoord volstaat hiervoor. De fietsvergoeding is een gunst van de werkgever; hij is dus niet verplicht deze toe te kennen, tenzij een sector-CAO anders bepaalt. Voor de fietsvergoeding maakt het niet uit of de werknemer zijn eigen fiets of een bedrijfsfiets gebruikt.

Aftrekbare kosten

De kosten die een werkgever maakt om het gebruik van de fiets voor woon-werkverplaatsingen aan te moedigen, zijn voor het bedrijf fiscaal aftrekbaar aan 120%. Het gaat daarbij om alle kosten voor het aankopen, huren, onderhouden en herstellen van fietsen en toebehoren zoals fietshelmen, fietssloten en beschermende fietskledij. Ook de kosten voor het plaatsen of bouwen van fietsenstallingen, kleedkamers of douches voor fietsers vallen onder deze regel. Fietsen worden overigens lineair afgeschreven over drie tot vijf jaar.

Scroll

EBS BVBA

Tsinova fietsen worden ingevoerd door EBS Bvba. De ION is en ideale fiets indien tijdens het woon-werk verkeer geen openbaar vervoer of eigen wagen gebruikt wordt. De ALIAS is een vouwfiets die perfect in de koffer van uw wagen past of kan meegenomen worden met het openbaar vervoer. Aarzel niet om een offerte aan te vragen en stuur snel een mail naar info@tsinova.be voor een vrijblijvend gesprek.

Simuleer uw besparing als werknemer
Simuleer uw besparing als werkgever